Närmare slutet än början...

Närmare slutet än början...

Vad bloggar jag om?

Allt mellan himmel och jord, jag har åsikter om allt mellan himmel och jord så varför inte?

"Om vad av hjärtat är fullt vill munnen gärna tala"

Bra jaktsäsong

I skog & markSkapad av Peter Olsson lör, februari 01, 2014 03:54:57
Det återstår ju en del av jaktåret men den mest intensiva perioden är ju över nu och den har varit bättre än på flera år, inte om man ska räkna skjutna djur men vädermässigt har det ju varit fantastiskt,speciellt för mig som värdesätter barmarksjakten högt. Tyvärr så har det ju trots fina väderförhållanden varit magert med hundjakten, vi har ju ingen skog kvar att jaga i, träden är ju borta och att springa omkring på ett hygge är inget för en basset... Benen är ju för korta så tassarna når inte ner till marken bland allt ris.

Visserligen har det blivit två rådjur, ett på den ordinarie marken och ett på min bonusmark men båda är skjutna på vakjakt där speciellt rådjuret på bonusmarken var vakjakt helt inriktat på rådjur. Ett gäng vildsvin har det ju blivit också fast det är ju en jakt utan varken början eller slut. En jakt utan varken början eller slut är också skyddsjakten på stadsduvor/klippduvor, håller efter dem på en herrgård där de ägnar sig åt att skita ner i och omkring lador och uthus och som tack för det så får jag även skatta matnyttigt vilt på området. Markarealen är ju lång från vad den var i fornstora dagar, det bedrivs inget jordbruk på gården längre men det finns några fina områden där ett mycket försiktigt uttag av klövvilt kan göras, detta år ett rådjur alltså. Tidvis är det en hel del vildsvin också och under odlingssäsongen så ger det en del jakttillfällen vid en utarrenderad åker. Som sagt en bonusmark, en mycket trevlig sådan. Gillar speciellt det faktum att bonusmarken inte är penningstyrd, det är mer på basis av tjänster och gentjänster och det känns bra att man kan dela med sig av nedlagt vilt till markägaren, en sann win-win situation uppstår!

Beträffande win-win så gäller det förhållandet mellan mig och min jaktkompis också, vi jagar ju gärna båda två och allt vi skjuter på vår gemensamma mark delar vi rakt av, vi delar också broderligt på skotten i grisvakkojan, vi postar nästan alltid tillsammans, det är överlägset att ha ett par extra ögon som kan ha lite koll på situationen speciellt direkt efter avlossat skott då man som skytt är lite handikappad en stund av mynningsflamman. Utöver detta så händer det ju att vi jagar var för sig på andra ställen och vi delar även dessa byten, kanske inte med millimeterrättvisa men vi delar med oss till varandra... Känns väldigt bra!

Nu har man två kommande jakter att se fram emot, årsmötesjakten med Roslagens stövargille, hyser gott hopp för detta år då det är högst rimligt med snö i skogen, vädret verkar bli perfekt och antalet harar verkar ha ökat ganska bra så förhoppningsvis blir det underbar musik i skogen med fyra stövare lösa. Därefter kommer jaktårets clou, skyddsjakten på grågås, alltid en fantastisk upplevelse med flera hundratal gäss i rörelse förutom alla andra fåglar som känner av den antågande våren. Grisjakten fortsätter som sagt, nästa skott är mitt och nästa gris är redan intecknad, det har blivit dags att dela med sig till dem som på olika vis bidrar till att vi kan ha en fin åtel... Win-win igen alltså!

  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Peter Olsson lör, februari 01, 2014 17:27:00

Ugnsrostad vitlök... Kan man äta sig fördärvad på! Med risk för att bli försedd med en fatwa så... Det är skitskoj att skjuta duvor! Flygande råttor var bra, det är precis vad dom är, snuskdjur! Men harjakt söstra mi, det handlar väldigt lite om harsadel, det handlar mer om att man ska ha lagom mängd kaffepulver i koppen, hur man ska få bäst grillglöd och inte minst, vad ska man ta med för korv till skogen! Man vill sitta där, ensam eller med goda vänner och språka, lyssna på stövarns ihärdiga skall och kanske titta på haren. Min allra bästa, nu kommer rena grekiskan för dig, hagelpatron är en Winchester super speed i kaliber US 6 som saknar alla spår av tryckfärg då den åkt in och ut ur vänsterpipan i säkert 15 år, smäller man inte av så lättvindigt, det ska ha varit ett fantastiskt hundjobb innan jag slösar bort den patronen! OK, vi är lite stolliga vi som gillar riktig stövarjakt...

Skapad av wilhelm lör, februari 01, 2014 16:17:09

Gläder mig att du skjuter undan duvor dessa "flygande råttor" Vi har en uggla som vi sätter ut så fanstygen inte får för sig att sätta bo hos oss.
Harjakt låter bra, hare iaf sadeln är gudagott.
Ikväll blir det kött och potatis här, oxfilé med bea ( köpt på pizzeria Birka som gör sin egen, mycket god) råstekt potatis och ugnsbakad vitlök. Om du inte provat att ugnsrosta vitlök gör det!
pok/M