Närmare slutet än början...

Närmare slutet än början...

Vad bloggar jag om?

Allt mellan himmel och jord, jag har åsikter om allt mellan himmel och jord så varför inte?

"Om vad av hjärtat är fullt vill munnen gärna tala"

Harjakt

I skog & markSkapad av Peter Olsson mån, februari 10, 2014 17:22:43
Lite härlig harjakt, på barmark (nästan), mitt i februari... Fantastiskt! Den nu till åren komna stövaren har inte varit riktigt fräsch i ett ben och har därför inte just jagat ett dugg under säsongen så han var sugen och taggad, han också! Efter en kort stunds inkänning och pissning tog han tag i grejerna och började söka på riktigt och efter sådär 15-20 minuter blev det upptag. Han kan roa sig en stund med nå't rådjur den gamle hedersknyffeln men vi såg på pejlen att rådjur var det knappast och vi anade att det var en fälthare för det buktade inte så himla bra. Drevet for iväg utom hörhåll och efter en stund var han precis på gränsen till vad pejlen klarar av och där blev han i drygt en timma. Plötsligt drog det iväg ännu längre bort och småningom anade vi att han avbrutit och dragit sig hemöver. När vi så fick fundera ett tag så var vi alla lite fundersamma om det kanske hade varit ett lo han jagade, ett lo som träat och lurat den gamle gossen. Det var i så fall på grannmarken så vad som egentligen hände kan vi bara spekulera om. Skön februaridag blev det i alla fall! På lördag är det stövarjakt igen och man önskar sig precis lika fint väder då!

 • Kommentarer(2)//www.qvarnhill.se/#post809

Bra jaktsäsong

I skog & markSkapad av Peter Olsson lör, februari 01, 2014 03:54:57
Det återstår ju en del av jaktåret men den mest intensiva perioden är ju över nu och den har varit bättre än på flera år, inte om man ska räkna skjutna djur men vädermässigt har det ju varit fantastiskt,speciellt för mig som värdesätter barmarksjakten högt. Tyvärr så har det ju trots fina väderförhållanden varit magert med hundjakten, vi har ju ingen skog kvar att jaga i, träden är ju borta och att springa omkring på ett hygge är inget för en basset... Benen är ju för korta så tassarna når inte ner till marken bland allt ris.

Visserligen har det blivit två rådjur, ett på den ordinarie marken och ett på min bonusmark men båda är skjutna på vakjakt där speciellt rådjuret på bonusmarken var vakjakt helt inriktat på rådjur. Ett gäng vildsvin har det ju blivit också fast det är ju en jakt utan varken början eller slut. En jakt utan varken början eller slut är också skyddsjakten på stadsduvor/klippduvor, håller efter dem på en herrgård där de ägnar sig åt att skita ner i och omkring lador och uthus och som tack för det så får jag även skatta matnyttigt vilt på området. Markarealen är ju lång från vad den var i fornstora dagar, det bedrivs inget jordbruk på gården längre men det finns några fina områden där ett mycket försiktigt uttag av klövvilt kan göras, detta år ett rådjur alltså. Tidvis är det en hel del vildsvin också och under odlingssäsongen så ger det en del jakttillfällen vid en utarrenderad åker. Som sagt en bonusmark, en mycket trevlig sådan. Gillar speciellt det faktum att bonusmarken inte är penningstyrd, det är mer på basis av tjänster och gentjänster och det känns bra att man kan dela med sig av nedlagt vilt till markägaren, en sann win-win situation uppstår!

Beträffande win-win så gäller det förhållandet mellan mig och min jaktkompis också, vi jagar ju gärna båda två och allt vi skjuter på vår gemensamma mark delar vi rakt av, vi delar också broderligt på skotten i grisvakkojan, vi postar nästan alltid tillsammans, det är överlägset att ha ett par extra ögon som kan ha lite koll på situationen speciellt direkt efter avlossat skott då man som skytt är lite handikappad en stund av mynningsflamman. Utöver detta så händer det ju att vi jagar var för sig på andra ställen och vi delar även dessa byten, kanske inte med millimeterrättvisa men vi delar med oss till varandra... Känns väldigt bra!

Nu har man två kommande jakter att se fram emot, årsmötesjakten med Roslagens stövargille, hyser gott hopp för detta år då det är högst rimligt med snö i skogen, vädret verkar bli perfekt och antalet harar verkar ha ökat ganska bra så förhoppningsvis blir det underbar musik i skogen med fyra stövare lösa. Därefter kommer jaktårets clou, skyddsjakten på grågås, alltid en fantastisk upplevelse med flera hundratal gäss i rörelse förutom alla andra fåglar som känner av den antågande våren. Grisjakten fortsätter som sagt, nästa skott är mitt och nästa gris är redan intecknad, det har blivit dags att dela med sig till dem som på olika vis bidrar till att vi kan ha en fin åtel... Win-win igen alltså!

 • Kommentarer(2)//www.qvarnhill.se/#post799

Kattspår

I skog & markSkapad av Peter Olsson tis, januari 28, 2014 17:52:45
Sedan snön kom har jag i stort sett dagligen spanat efter lospår på marken, varje dag hittills har varit en glad dag, inga spår av den store lyxmördaren. Men idag, då fanns de där, spåren efter en ensam men stor kissemiss och fräck hade den varit också. Inkommen på marken från Stockholms län, inspekterat vår klövdjursmatplats som f.ö är nogsamt planerad för att erbjuda rådjuren i första hand en skyddad matplats som ändå ger rådjuren chansen att snabbt sprinta ifrån en antågande mördare. Därefter hade kattfan letat sig ut på vår väg och promenerat på den fram till grisvakkojan där den revirmarkerat... Revirmarkerat, my ass, detta är MITT revir, glöm inte det kattjävel! Vidare ner till vildsvinsåteln och därefter vägen ner till vindskyddet där ännu en gång revirmarkerat.

Varför postade man inte gris natten som gick... smiley

 • Kommentarer(0)//www.qvarnhill.se/#post796

Säsongens sista

I skog & markSkapad av Peter Olsson sön, januari 26, 2014 16:44:54
Idag har man utnyttjat säsongens sista riktiga jaktsöndag, det är ju fem riktiga jaktdagar kvar att laborera med men sista helgen var det obönhörligt, nu är det till att vänta på första oktober! Ingen jaktlycka men massor av spår, mest efter vuxen älg och det fanns inte med på dagens lista över lovliga djur.

Sannolikt blir det en månad med i stort sett paus från jakten, man häller upp en stadig whisky och gullar lite med bössorna så de får sommarvila rena och fina i vapenskåpet.

Snart nog är det mars och då blir jag förvånad om inte Kalle hör av sig, då är det dags med skyddsjakten på grågässen, ett mycket välkommet inslag i "off season hunt".

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post794

Kanske en älg till

I skog & markSkapad av Peter Olsson sön, januari 19, 2014 16:11:35
När vi var på skogen idag för att mata "våra" grisar så hittade vi färska älgspår, spår efter ko och kalv! Det är ju 11 dagar kvar av jakten och det är långt ifrån fullskjutet vad gäller älgkalv så... Det skulle inte göra ett dugg att få lägga ikull ännu en älg!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post788

Nytt grisvak

I skog & markSkapad av Peter Olsson fre, januari 17, 2014 16:23:19
Provar ännu en kväll, lite senare denna afton... Grisarna är där varje natt så nå'n gång måste vi vara där samtidigt!

 • Kommentarer(0)//www.qvarnhill.se/#post785

Grisvak

I skog & markSkapad av Peter Olsson ons, januari 15, 2014 14:05:43
Fullmåne, snö på marken, förmodat inte kallare än 7-8 minus, ja då måste man göra ett försök med vildsvinen!

 • Kommentarer(0)//www.qvarnhill.se/#post783

Vårlåt

I skog & markSkapad av Peter Olsson tis, januari 07, 2014 13:35:12
OK, det ska inte dras några växlar på det men onekligen var det väldigt roligt att höra årets första vårlåt. En talgoxe fick för sig att vårvissla lite, sannolikt är det de sex plusgraderna som fick den lite förvirrad.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post774

Jakten fortsätter

I skog & markSkapad av Peter Olsson fre, januari 03, 2014 08:07:12
Nu står det klart, man är av med 20 hektar jaktmark, det kunde faktiskt varit så att man varit av med hela biten så med det som bakgrund får man ju ändå känna sig väldigt glad. De återstående lite dryga 50 hektaren är till stor del föryngringsytor i olika stadier, med dessa följer normalt god födotillgång för djuren på lite sikt och alltså, potentiellt god tillgång på vilt. Den som ett spädbarn skötta vildsvinsåteln blir också kvar, tack och lov. Kort sagt, mitt färskvaruskafferi finns alltså kvar och det borgar för framtida frysta tillgångar dessutom, ett nytt vilt är på ingång, jag hörde när dom gjorde flera i november så framgent kan det gå att skjuta även dovhjort vilket känns väldigt lockande.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post769

Rådjursjakt

I skog & markSkapad av Peter Olsson tis, december 17, 2013 08:18:19
Får jaga fritt på en liten mark, det som är kvar efter en gammal avstyckning av ett riktigt kanonställe. Ja, det är fortfarande ett kanonställe men det är inte längre en storslagen lantegendom men lite mark finns det att jaga på. Det finns en del vildsvin på marken, har inte kommit åt något ännu men det finns även en del rådjur. Har koll på fem olika individer, såg alla fem igår, 3 getter och 2 bockar, 2 bockar känns lite onödigt så jag satt och postade igår i den snåla blåsten, visserligen behaglig temperatur men som sagt, snål blåst.

Lite kinkiga förhållanden med öppna fält, vatten och bebyggelse nära inpå så man får lov att tänka till riktigt innan man släpper iväg skott. Hade egentligen inga riktiga lägen igår även om jag hade alla 5 framme men vet ganska väl när och var de rör sig så jag provar lite på eftermiddagen igen. Förr än man anar så kommer chansen men då gäller det ju att vara på plats.

Först till skogs och mata grisarna, kanske hinns det med en vända i griskojan också, det gäller ju att passa på med fullmåne, stor bonus att det inte är svinkallt. Lite snö hade inte gjort nå't och jag menar verkligen lite och precis bara för att det skulle vara praktiskt för mörkerjakten, för övrigt är jag mer än nöjd med de rådande väderförhållandena.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post756

Nästan full

I skog & markSkapad av Peter Olsson fre, december 13, 2013 20:13:11
Postade några timmar i griskojan, nästa fullmåne och klart väder i kombination med ett väder som i vart fall inte är svinkallt. Bara ett litet problem... Det kom inga grisar så länge passlimmet höll mig kvar.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post751

Det funkade

I skog & markSkapad av Peter Olsson lör, december 07, 2013 19:34:40
Heureka, det funkade... Min kära systers böner! Ja, delvis i alla fall, jag sköt inte någon älg, jag är inte med och delar någon älg men det sköts de facto en älg! Det sköts ett par dovhjortar och ett rådjur också och adderar man att småhundarna inte skämde ut varken sig själva eller mig, ja då blev det en toppendag!

Roligast av allt var väl att unge gossen Blaser på egen hand både letade upp och drev ett djur, sannolikt ett rådjur, helt utan mamma Maddes inblandning och det är ett stort steg i rätt riktning. Fan... Han skulle bli riktigt bra om jag kunde bjuda honom mycket mera jakt!

Hade tänkt jaga hare med en stövare i morr'n meeen harjakt handlar först och främst om väntan, visserligen oftast vid en eld men YR.no spår nie minus i morrn... No thank you! Stilla i nie minus funkar inte för mig längre, då fryser jag nog ihjäl! Så, det blir nog en dag i eldandets tecken utan stövare och hare!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post745

Bättre än Triss

I skog & markSkapad av Peter Olsson fre, december 06, 2013 22:31:03
Plötsligt händer det är ju reklam för Trisslotter, normalt händer inget sådär plötsligt, allra minst att man skulle vinna lite rejält på en Trisslott (om man nu köpte nå'n), alltså lika osannolikt som att man skulle få oväntat besök som i Gevaliareklamen.

Men, faktiskt... Plötsligt händer det!

Telefonen ringde och det behövdes några fler hundar på en finjakt i morgon och med tanke på att det av media, som en vrålande tiger, beskrivna ovädret Sven, här hos oss bara blev aningen värre än en gullig liten kattunge så tackar man ju JA och drar iväg 05.00 i morgon bitti.

Finfina marker med mycket vilt, rådjur, dovhjort och kronhjort vid sidan av vildsvin är ju lockande alla da'r i veckan, har dessutom varit där förr och känner hyggligt till markerna vilket alltid underlättar, GPS eller ej.

Hur som, skitskoj ska det bli och enligt YR.no så verkar det bli uppehåll i området och bara måttligt vind så man hoppas på kanonjakt för småhundarna.

Plötsligt händer det... smiley

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post744

Älgjakt

I skog & markSkapad av Peter Olsson tor, december 05, 2013 08:54:20
Igår försökte vi oss på att få en älg, jag skulle dreva igenom marken och tänkte att en av småhundarna kunde få följa med. Visst gjorde min prinsessa Madeleine a.k.a Madde mig glad, hon hittade på en... Hare! Nåja, långt från älg men det blev lite fin musik i skogen. Något skjutet blev det inte men beslut togs om att posta nå'n timme i griskojan på kvällningen.

På plats och redo 15.30, det tunna lagret av snö gav god hjälp och man såg riktigt bra. En timma senare dyker 4 brungrisar i 15-kilosklassen upp, konstigt nog utan mamma, det borde ha varit en sådan med. Pang och slut och en liten läckerbit hänger nu i väntan på trikinsvar och styckning. Fantastiskt skafferi man har tillgång till!

På lördag är det stövarjaktens dag och om inte snöovädret ställer till det allt för mycket så blir det förhoppningsvis lite harjakt med stövare på lördag, bland det bästa som finns!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post742

Fabulös dag

I skog & markSkapad av Peter Olsson lör, november 30, 2013 19:57:18
För en icke-jägare låter det nog som rena stolleprovet men för en inbiten jägare, dessutom med ett par småhundar som längtar ut i skogen är det som den naturligaste sak i världen.

Uppstigning 02.00 och iväg 03.00, stanna på vägen vid 5-tiden för en snabb medhavd fika och sedan vidare. Landa i Leksand för ännu en fika och sedan ut i skogen och traska och gå... Stå och lyssna på hundar små då de motionerar ett rådjur i hopp om att det ska komma i pass för nå'n skytt och att det ivriga löpandet ööver gamla riksväg 70 inte blir slutet för liten hund.

Omflyttning och på't igen, allt i ett strålande sistanovemberväder, inte en snögnutta och strålande sol. När så både hundar och husse är välmotionerade är det dags för avfärd till lunchen, varm och god. Fick bedöma ett rådjurshorn och bestämde mig för att det var värt en guldmedalj, det var fantastiskt fint. Lite fika och sedan dags för hemfärd. Hemma igen 19.30, det var 10.4 grader i köket så upptändning av spisen var prio ett.

Skönt att sitta en stund, få lägga upp benen och vicka med tårna lite och pusta efter knappa 60 mils körning utan att få skjuta nå't rådjur men det gör inget, det hela var en fabulös dag!

 • Kommentarer(2)//www.qvarnhill.se/#post736
Nästa »