Närmare slutet än början...

Närmare slutet än början...

Vad bloggar jag om?

Allt mellan himmel och jord, jag har åsikter om allt mellan himmel och jord så varför inte?

"Om vad av hjärtat är fullt vill munnen gärna tala"

Jansson

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson ons, februari 12, 2014 10:51:10
Lätt apart mat för en onsdag i mitten av februari, men man undrar verkligen varför för Janssons frestelse är ju alltid gott! Då det är piglördag så känns det också beviljat med skarppilsner och ett par OP till kalasmaten!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post811

Korvgryta

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson tis, februari 11, 2014 10:01:08
Brukar göra en korvgryta ibland, kallar den oftast grytsoppa för det är en kreation "all inclusive", massor av grönsaker och även potatis och korv, oftast falukorv som får koka i buljong. Absolut ingen Michelinstjärna men väldigt gott, väldigt enkelt, väldigt mättande och väldigt nyttigt. Dagens grönsaker blir potatis, morot, kålrot, palsternacka, gröna ärtor och purjolök, har en skvätt creme fraiche kvar i kylen så tjong ner med riven pepparrot i den och det blir ett fint tillbehör till dagens mat.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post810

Harjakt

I skog & markSkapad av Peter Olsson mån, februari 10, 2014 17:22:43
Lite härlig harjakt, på barmark (nästan), mitt i februari... Fantastiskt! Den nu till åren komna stövaren har inte varit riktigt fräsch i ett ben och har därför inte just jagat ett dugg under säsongen så han var sugen och taggad, han också! Efter en kort stunds inkänning och pissning tog han tag i grejerna och började söka på riktigt och efter sådär 15-20 minuter blev det upptag. Han kan roa sig en stund med nå't rådjur den gamle hedersknyffeln men vi såg på pejlen att rådjur var det knappast och vi anade att det var en fälthare för det buktade inte så himla bra. Drevet for iväg utom hörhåll och efter en stund var han precis på gränsen till vad pejlen klarar av och där blev han i drygt en timma. Plötsligt drog det iväg ännu längre bort och småningom anade vi att han avbrutit och dragit sig hemöver. När vi så fick fundera ett tag så var vi alla lite fundersamma om det kanske hade varit ett lo han jagade, ett lo som träat och lurat den gamle gossen. Det var i så fall på grannmarken så vad som egentligen hände kan vi bara spekulera om. Skön februaridag blev det i alla fall! På lördag är det stövarjakt igen och man önskar sig precis lika fint väder då!

 • Kommentarer(2)//www.qvarnhill.se/#post809

Stekt strömming

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson mån, februari 10, 2014 16:43:07
Det låg ett paket strömming och drällde i frysen... Onödigt! Stekt strömming idag alltså, med lätt pikant smak av senap. Kör ett knep som fick skolungarna att äta stekt strömming, en stund i senap gör att kalket i benen mjuknar betydligt och strömmingarna upplevs inte så beniga. Det ger dessutom en bra smak till strömmingen också.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post808

Reprismat

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson lör, februari 08, 2014 17:55:36
Tänk att man kan äta samma räkor två gånger! Igår, det köttiga innanmätet, idag blev skalen en god räksoppa toppad med en handfull innanmäten och en klick creme fraiche. Lite för dåligt en hel dag så det blir repris på den ganska heta chiligrytan till kvällsmat. Reprislördag helt enkelt!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post807

Hälsofreak

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson fre, februari 07, 2014 17:30:05
Man skulle kunna tro att man konverterat till hälsofreak... Fisk och/eller skaldjur TVÅ gånger på en vecka! Nejdå, så illa är det inte men idag blir det bröd, färska räkor och lite vitt vin. Var tvungen att fara till sta'n för att fylla på drogförrådet, tur förresten att vi ännu så länge har ett fungerande högkostnadsskydd för droger, tre månaders behov kostar drygt 2200:-. Långt gånget på min period nu så gratis uthämtning... Tack för den skatteåterbäringen!

Nåja, det var räkorna, en affär i sta'n hade kampanj denna vecka på färska räkor för 99:-/kg, det får anses vara väldigt billigt, nå'n tia mer än djupfrysta dito och de kan ju vara sedan förra istiden så, färska räkor fick det bli.

Köpte en rejäl portion, hade tänkt bjussa grannen men fick samtal om honom då jag var i sta'n, nersövd och nerkyld på Ackis efter en mega hjärtsmäll på pensionärernas dansgolv... Inte riktigt vad jag tänkte mig! Man känner sig lite tagen så det kommer nog inte att kännas lika trevligt och lyxigt med de färska räkorna nu. Bekanta har man en hel del men riktigt bra vänner, de växer inte på trä'n så de vill man ju ha kvar i livet... Håller tummarna och ber till högre makter för varje räka jag äter att allt går bra så att han snart är på benen igen!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post806

Asieninspirerad gryta

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson tor, februari 06, 2014 07:43:18
Igenproppad i hela skallen, värsta rinnsnuvan är väl över men ganska tjockt är det så ska man känna några smaker får det allt vara rejält hett... Det blir nå'n slags gryta, inspirerad av asien med sannolikt en hel del chili i och så får det väl bli ris till detta.

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post805

Vaknatt

Dagarna gårSkapad av Peter Olsson ons, februari 05, 2014 04:53:13
Ännu en vaknatt, nä, det beror inte på kallväder eller grisvak, nu är det snuva, riktigt äcklig rinnsnuva som går att hantera när man sitter rätt upp och ner men ligga ner... No, no! Näsan är lika röd som Rudolfs mule av det ihärdiga snytandet! Känns som om någon pumpat skallen full med betong, inte skoj alltså.

Skyller förkylningen på min diabetes... Har klarat mig bra med min egen huskur mot förkylning vintertid, massor av honung, massor av apelsiner och massor av vitlök! Vitlöken funkar ju fortfarande, och visst äter jag apelsiner men inte som jag borde och honungen har jag skippat helt. Måtte det snart gå över!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post804

Min kompis Hugo

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson tis, februari 04, 2014 09:13:08
Läste om en ny diet, tror den kan kallas "Eleven-One", innefattar också en vit period vad gäller alkoholintag. Man passar på att sköta sig lite extra i februari för det är i alla fall den kortaste månaden... Less hassle!

Här kör vi oförtrutet på med dieten 365, äter det som ska ätas och dricker det som ska drickas oavsett! Idag blir det de två sista isterbanden, Hugos isterband, tyvärr har jag ingen potatis att stuva för att jag är lite korkad och inte planerade måltiden bra nog men vanlig kokt potatis funkar fint det också.

Grannen har talat om en tripp till Skåne och då vet jag bombsäkert att han får lov att besöka Hugo på hemvägen, vi är många här i krokarna som vill ha en relation med Hugo!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post803

Stekt sill

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson mån, februari 03, 2014 11:58:55
Idag lyxar jag till det med stekt sill, potatis och löksås... Kunglig spis!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post802

Smörgåstårta

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson sön, februari 02, 2014 09:54:13
Idag är det ett årsmöte och då det är avklarat bjuder föreningen på smörgåstårta så det får bli dagens rätt. Vet att den kommer från Uppsalas i särklass bästa smörgåstårtfabrik och tror mig också veta att det finns minst en tårta med kallrökt lax så det är inget snack vad man ska äta!

 • Kommentarer(1)//www.qvarnhill.se/#post801

Halvantik ved

Dagarna gårSkapad av Peter Olsson lör, februari 01, 2014 15:26:28
Första dagen på flera veckor nu med röda siffror på termometern... Underbart! Alla möjliga media skränade om snökatastrof och elände och ännu en gång gick man på varningarna, ännu en gång blev man positivt överraskad av vädret, det kom lite snö, med betoning på lite, inte mer än att den kunde förpassas från trappen med en borste, långt från katastrof alltså. Hade burit in massor av ved för att slippa gå ut i ruskvädret, ja inte á la Per Oskarsson som hade ett helt rum i kåken fullt med ved men rejält med ved var det. Ved och ved förresten, det handlar mer om semiantikt virke, en gammal hötork som var byggd av "tvåtumfyra" och "entumtre" för gott och väl 50 år sedan. Efter detta halvsekel på en torr skulle så kunde virket inte vara torrare och uppsågat i lämpliga längder ger det nu underbar värme. Nu kan man se fram emot en framtid i skrotbranschen... Mycket spik blir det i asklådan!

När merparten av denna eldningssäsong passerat är det nu åter fullt i vedförrådet och det känns fantastiskt, när årets ved levereras fram i maj så får man nog ge sig på en utbyggnad av sagda förråd och när allt är staplat och travat så kommer man att känna sig omåttligt rik och inte minst lugn inför kommande vinter. Delar av skogens djur i frysen, naturens olika frukter i matkällaren och skogens pinnar i lämpliga längder travade under tak, det ger verkligen en känsla av rikedom... Borde kanske varit född som ekorre eller hamster!?

 • Kommentarer(2)//www.qvarnhill.se/#post800

Bra jaktsäsong

I skog & markSkapad av Peter Olsson lör, februari 01, 2014 03:54:57
Det återstår ju en del av jaktåret men den mest intensiva perioden är ju över nu och den har varit bättre än på flera år, inte om man ska räkna skjutna djur men vädermässigt har det ju varit fantastiskt,speciellt för mig som värdesätter barmarksjakten högt. Tyvärr så har det ju trots fina väderförhållanden varit magert med hundjakten, vi har ju ingen skog kvar att jaga i, träden är ju borta och att springa omkring på ett hygge är inget för en basset... Benen är ju för korta så tassarna når inte ner till marken bland allt ris.

Visserligen har det blivit två rådjur, ett på den ordinarie marken och ett på min bonusmark men båda är skjutna på vakjakt där speciellt rådjuret på bonusmarken var vakjakt helt inriktat på rådjur. Ett gäng vildsvin har det ju blivit också fast det är ju en jakt utan varken början eller slut. En jakt utan varken början eller slut är också skyddsjakten på stadsduvor/klippduvor, håller efter dem på en herrgård där de ägnar sig åt att skita ner i och omkring lador och uthus och som tack för det så får jag även skatta matnyttigt vilt på området. Markarealen är ju lång från vad den var i fornstora dagar, det bedrivs inget jordbruk på gården längre men det finns några fina områden där ett mycket försiktigt uttag av klövvilt kan göras, detta år ett rådjur alltså. Tidvis är det en hel del vildsvin också och under odlingssäsongen så ger det en del jakttillfällen vid en utarrenderad åker. Som sagt en bonusmark, en mycket trevlig sådan. Gillar speciellt det faktum att bonusmarken inte är penningstyrd, det är mer på basis av tjänster och gentjänster och det känns bra att man kan dela med sig av nedlagt vilt till markägaren, en sann win-win situation uppstår!

Beträffande win-win så gäller det förhållandet mellan mig och min jaktkompis också, vi jagar ju gärna båda två och allt vi skjuter på vår gemensamma mark delar vi rakt av, vi delar också broderligt på skotten i grisvakkojan, vi postar nästan alltid tillsammans, det är överlägset att ha ett par extra ögon som kan ha lite koll på situationen speciellt direkt efter avlossat skott då man som skytt är lite handikappad en stund av mynningsflamman. Utöver detta så händer det ju att vi jagar var för sig på andra ställen och vi delar även dessa byten, kanske inte med millimeterrättvisa men vi delar med oss till varandra... Känns väldigt bra!

Nu har man två kommande jakter att se fram emot, årsmötesjakten med Roslagens stövargille, hyser gott hopp för detta år då det är högst rimligt med snö i skogen, vädret verkar bli perfekt och antalet harar verkar ha ökat ganska bra så förhoppningsvis blir det underbar musik i skogen med fyra stövare lösa. Därefter kommer jaktårets clou, skyddsjakten på grågås, alltid en fantastisk upplevelse med flera hundratal gäss i rörelse förutom alla andra fåglar som känner av den antågande våren. Grisjakten fortsätter som sagt, nästa skott är mitt och nästa gris är redan intecknad, det har blivit dags att dela med sig till dem som på olika vis bidrar till att vi kan ha en fin åtel... Win-win igen alltså!

 • Kommentarer(2)//www.qvarnhill.se/#post799

Hjortytterfilé

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson fre, januari 31, 2014 18:00:40
Letade fram den allra sista biten hjortytterfilé, känns bra att fredagsmysa och fira den sista januaridagen 2014. Idag helsteks biten och får sedan samsas med en potatisgratäng i magen.

 • Kommentarer(0)//www.qvarnhill.se/#post798

Restdagar

Maten för dagenSkapad av Peter Olsson tis, januari 28, 2014 17:56:13
Har kokat den stora kitteln full med ärtsoppa idag, flera portioner i frysen, lunch i morr'n, middag med grannen på torsdag och matlåda till jaktkompisen för typ 40:-... Billig mat! Nöjer mig med matrester några dagar, visserligen pinfärska ägg till lunch idag men annars rester.

 • Kommentarer(0)//www.qvarnhill.se/#post797
Nästa »